Innovatív megoldások a városi lakásproblémákra

REPLAN

REPLAN

A megoldás kulcsa az összefogás

2015. május 11. - REPLAN

Egynapos konferencián foglalták össze a Replan kutatás eredményeit a tervezőcsapatok és a támogatók.

Május 6-án a Holcim által működtetett C3 Atelier-ben tartották azt a rendezvényt, amelyen a szakma és a sajtó képviselői megismerhették a 10 hónapos kutatómunkával megszületett 20 építésztervet. A program háziasszonya Márta Irén volt, aki a kutatást kezdetben a Holcim vállalati és kommunikációs igazgatójaként, majd a Holcim Hungária Otthon Alapítvány ügyvezetőjeként pártolta.

dsc_0454.JPG

Az előadássorozatot Richard Skene, a Holcim Észak-Duna Régió vezérigazgatójának köszöntője nyitotta meg. Skene a kutatás egyik sikereként a szakmák és érdekeltségi körök páratlan összefogását emelte ki, mely nélkül nem születhettek volna meg azok a minden fél által által fenntarhatónak ítélt és támogatott ötletek, melyek a vizsgált kritikus fővárosi zónák lakhatási problémáira kínálnak megvalósítható megoldásokat.

Fegyverneky Sándor, Magyarország első országos főépítésze és a Replan egyik ötletgazdája a Holcim Hungária Otthon Alapítvány képviseletében arról beszélt, miként született meg a kutatás alapötlete, mi inspirálta a feleket az együttműködésre, melynek eredményessége vitathatatlan.

dsc_0188.JPG

A konferencia programját egy külföldi előadás is színesítette, részletesebben bemutatva a több kutatási csoportot is érintő közösségi létformát, a cohousingot. A hazánkban még nem elterjedt, de a nyugati országokban egyre inkább teret hódító cohousing létjogosultságát és működését egy svájci példán keresztül ismerhettük meg Dr. Marie Antoinette Glaser szociológus, az ETH Zürich oktatójának előadásban. 

dsc_0192.JPG

A Replan projekt fontosságáról és arról, miért szükséges újragondolni a budapesti lakásformákat, Ekler Dezső építész tartott prezentációt, bemutatva a főváros településszerkezetének változásait.

Ahogy azt a kutatás elindulásakor írt bejegyzésünkben már olvashatták, projekt végig élvezte a Főváros támogatását, így az előadók sorából nem hiányozhatott Finta Sándor, Budapest főépítésze, aki az alkalmazott városfejlesztési eszközöket, módszereket ismertette.

dsc_0215.JPG

Az egyetem képviseletében Perényi Tamás DLA, a BME Építészmérnök Kar Lakóépülettervezési Tanszék vezetője foglalta össze az együttműdödés eredményeit, nehézségeti, és mondott köszönetet minden résztvevőnek, akik munkájukkal hozzájárultak a projekt kivitelezéséhez.

dsc_0226.JPG

A nap második felében a hat csoport prezentációját hallgathatták meg a jelenlévők.

dsc_0347.JPG

A rendezvényen mutatták be azt a 136 oldalas exkluzív kiadványt, amely méltó módon foglalja össze a 10 hónapos munka során született terveket, mutatja be azok építészeti, szociális és közgazdasági hatását és fenntarthatóságát.

dsc_0272.JPG

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://replankutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr327449672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása